12 persoane trimise în judecată la Constanța, în cazul migranților găsiți la bordul unui pescador

12 persoane trimise în judecată la Constanța, în cazul migranților găsiți la bordul unui pescador
Publicat: 13/03/2015, 16:47
Actualizat: 11/06/2018, 20:11

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au dispus trimiterea în judecată a 12 persoane – cetățeni sirieni, iranieni, irakieni și un turc – în cazul grupului de migranți descoperit, la sfârșitul lunii trecute, la bordul unui pescador care se afla la aproximativ zece mile marine de Capul Tuzla, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, potrivit procurorilor, Serhat Karatar, cetățean turc, și Jack Daniel Marakha, cetățean sirian, au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv, pentru trafic de migranți, trecere frauduloasă a frontierei de stat a României și conducere a unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător.

Cei doi au transportat, în perioada 26-28 februarie, cu nava Arzu I, sub pavilion turcesc, din portul Samsun în România, 68 de migranți ilegali. Nava era improprie transportului de persoane, astfel că viața migranților a fost permanent pusă în pericol, ei neavând posibilități de salvare în caz de naufragiu, „fiind transportați în condiții degradante și inumane, de aglomerare de nedescris, sub punte, lângă motorul navei, etc., adică în condiții absolut insalubre”, se arată în rechizitoriul procurorilor constănțeni.

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a cetățeanului iranian Zadeh Bahtiar Ebrahim, acuzat de trafic de migranți, trecere frauduloasă a frontierei de stat a României și conducere a unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător, în cazul său procurorii solicitând înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul preventiv. Acesta s-ar fi ocupat de amănuntele necesare asigurării trecerii ilegale a frontierei de stat române, adică a plătit 14.000 de dolari pentru el și alți membri ai familiei sale pentru a tranzita frontierele. Ulterior, după ce întregul grup de migranți a fost cazat în Centrul pentru Refugiați Galați, el a constituit un nou grup, format din șapte persoane, cu care a intenționat să treacă din nou granița ilegal, fiind prinși la Nădlac, în 6 martie.

Totodată, procurorii au dispus trimiterea în judecată a altor cinci inculpați din același grup – un iranian, un irakian și trei sirieni – pentru complicitate la trafic de migranți și trecere frauduloasă a frontierei de stat a României. În cazul lor, s-a stabilit că au plătit sume cuprinse între 6.000 de euro și 12.500 de dolari americani pentru a fi duși în Suedia ei și membrii subgrupului lor de migranți, asigurând totodată și coordonarea acestora pe perioada traversării Mării Negre, în scopul trecerii ilegale a frontierei române, înlesnind astfel comiterea faptelor de către Serhat Karatar și Jack Daniel Marakha. Față de acești cinci inculpați s-a solicitat și instituirea măsurii controlului judiciar de către instanța de judecată.

În plus, s-a dispus trimiterea în judecată și s-a solicitat instituirea controlului judiciar față de alți patru inculpați – cetățeni iranieni – pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat a României și tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat a României. Și aceștia, după ce au ajuns în Centrul pentru Refugiați Galați, au încercat împreună cu alți migranți să treacă din nou granița fraudulos, întregul grup, format din 13 persoane, fiind prins în 8 martie, în județul Timiș.

Dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Constanța.

În 28 februarie, polițiștii de frontieră constănțeni au observat, prin sistemul de supraveghere SCOMAR, o navă suspectă care se deplasa spre țărmul românesc, la aproximativ zece mile marine de Capul Tuzla. La fața locului au fost trimise două nave ale Gărzii de Coastă, iar polițiștii de frontieră au constatat că era vorba despre o ambarcațiune tip pescador, în lungime de aproximativ 20 de metri, pe care se aflau 70 de persoane – copii, femei și bărbați, care nu vorbeau limba română.

Întrucât la acel moment condițiile meteorologice erau nefavorabile, cu vânt puternic și mare agitată în larg, dar și din cauza numărului prea mare de persoane de pe ambarcațiunea improprie transportului, polițiștii de frontieră au declanșat procedurile pentru o salvare pe mare. Ulterior, la acțiunea de salvare, coordonată de lucrătorii Centrului Maritim de Coordonareal Autorității Navale Române, a participat și o ambarcațiune a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare. Ambarcațiunea suspectă și-a continuat călătoria, fiind escortată de navele Gărzii de Coastă și a acostat în siguranță în Portul Constanța.

Din primele verificări a reieșit că pescadorul plecase de pe coasta Turciei, având la bord șapte copii, între care un bebeluș de numai cinci luni, 20 de femei, una dintre ele însărcinată în luna a șaptea, și 43 de bărbați, majoritatea de naționalitate iraniană si afgană.

La acțiunea de debarcare, triere și evaluare medicală au participat, alături de polițiștii de frontieră, reprezentanți ai ISU Dobrogea, IJJ Constanța și ai Serviciului pentru Imigrări al județului Constanța.

Ulterior, 68 dintre migranți au fost predați în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, fiind transportați la Centrul pentru Refugiați din Galați. La Constanța au rămas numai cei doi bărbați arestați preventiv, Serhat Karatar, comandantul pescadorului, și secundul său, Jack Daniel Marakha.

Toți migranții au depus cereri de azil politic în România. Ulterior însă, 20 dintre ei au părăsit Centrul pentru Refugiați Galați și au încercat să treacă din nou granița, fiind prinși în Timiș și Arad.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Prigoană lasă o surpriză în moștenire! Vila din SUA și misterul proprietarilor care schimbă complet...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
O nouă taxă de la 1 ianuarie. Șoferii fără loc de parcare vor plăti în...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Gigantul Google, somat să vândă browserul Chrome